• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over onze Pastorale Eenheid

Over onze Pastorale Eenheid

Image
Image

De Pastorale Eenheid H. Nicolaas Van Poppel werd op 8 december 2017 opgericht door een decreet van Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen.

De Pastorale Eenheid omvat het territorium van de parochies van

  • Sint-Jozef (Arendonk, Voorheide)
  • Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen (Arendonk)
  • Sint-Remigius (Baarle-Hertog)
  • Sint-Adrianus (Ravels-Eel)
  • Sint-Jan Baptist (Weeldestraat)
  • Sint-Michiel (Weelde)
  • Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans (Weelde-Statie)
  • Sint-Servatius (Ravels)
  • Sint-Valentinus (Poppel)

We hebben meerdere merkwaardige kerken: de kerk van Poppel en Weelde Sint-Michiel steken met hun trotse torens boven de Kempen uit. Ze hebben een rijke geschiedenis en eigen historisch patrimonium. De kerken van Ravels, Ravels-Eel en Baarle zijn in de loop van de recente geschiedenis herbouwd wegens te klein, te oud of wegens oorlogsschade!

Arendonk wordt gedomineerd door de monumentale neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk, die de kleine historische kerk verving en voltooid werd in 1903. Ze is eigenlijk een stadskerk op het platteland en de perfecte tweelingzuster van de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Voor de bouw werd tijdelijk een treinspoor doorgetrokken vanuit Turnhout. De Sint-Jozefkerk van de Voorheide groeide uit de eigenheid van deze wijk aan het noordoosten van Arendonk. Ze is gebouwd in auditoriumvorm en biedt met haar brede altaarpodium mogelijkheden voor liturgie, moderne kunst en aangepaste optredens. De indrukwekkende kerststal trekt jaarlijks veel bezoekers!

Onze federatie bezit ook één van de voorname kloosters van de dekenij. Tussen Weelde en Poppel, in een prachtig domein met bossen, vennen en heide, ligt de Karmel Emmaüs. Afkomstig uit Mechelen, hebben de zusters Karmelietessen zich gevestigd in dit fraai retraitehuis. Hun contemplatieve leven wordt ondersteund door het ontvangen van gasten en kleine groepen.

In de meeste dorpen van onze pastorale eenheid is er een fusie ontstaan tussen de lagere scholen, waardoor er afwisselend gekozen is voor de katholieke of de gemeentelijke basisschool. Meerdere van onze pastoors maken deel van de inrichtende macht of participatieraad van de katholieke school. Arendonk heeft ook een eigen katholieke middelbare school: het Sint-Claracollege. Deze site is merkwaardig, want ooit gesticht door de zusters Franciscanessen van Herentals. Er is een kinderdagverblijf Clara’s Hofke, de lagere school en een bisschoppelijk college.

Het Sint-Clara College heeft een merkwaardige inrichting, want bevat in één geheel een beroeps-, technische en humaniora-afdeling. De meeste leerlingen zijn dan ook afkomstig uit onze pastorale eenheid. Het Sint-Clara College heeft in 2016 de versleten prefabklassen vervangen door een fraaie uitgebreide nieuwbouw. Ook basisschool Sint-Clara en kinderdagverblijf Clara's Hofke hebben fraaie nieuwbouw gerealiseerd de laatste jaren.

Iedere parochie heeft nog altijd een eigen kader van medewerkers allerhande: PT, kerkraad, catechisten en gebedsleiders allerhande en kinder-, jeugd en volwassenkoren. Onze dorpen kennen sterke interactie tussen parochie- en verenigingsleven met grote groepen mensen in allerlei verenigingen als Ferm, Femma, LG, KWB, fanfares en harmonie. Er zijn ook stevige jeugdbewegingen van Chiro, Scouts en KLJ. Dit is zeer divers, waardoor elke geloofsgemeenschap een eigen versnelling heeft.

Er zijn drie rusthuizen gevestigd in de Pastorale Eenheid: WZC OLV van de Kempen, WZC Hoge Heide en WZC Sint-Isabella.

Wil meer weten? Actueel nieuws?